27 Haziran 2016 Pazartesi

Trileçe

Selamün Aleyküm,

Ramazan aynı bizi  evde yoğun geçiyor şükür bolca misafir ağırlıyoruz. Bu sene misafirlerime Traliçe yaptım. Ben Ramazanda bir menü belirleyip her misafire aynısını yapıyorum benim için rahat ve daha güvenli oluyor. Sonuçda insanlar akşama kadar oruç herkes aç ve susuz garantili yemekler sunmak bence daha hoş insanlar zaten açmen bide düzgün olmamış yemekleri yada değişik olsun derken kıvamı tuturamamış yemekler sunmak bence Ramazan da hoş değil. Biraz eşim mağdur olsada :)))) gerçi o memnun çünkü onunda sevdiği bir menü zaten misafirleri de gün aşırı geliyor böylece hiç sorun kalmıyor. 

Gelelim son yılların en meşhur tatlısı trileçe ye cesaret edip denemıştım hadi dedim bi deniyim internete bi çok tarif var ben bi tarifin üzerinden dışarda yediğim tadı tuturmaya uğraşıp 5-6 tarife kadar her seferinde malzemeleri değiştirdim ekleme çıkarma yaptım dün enson misafirler 2 dilim yiyince oldu bu dedim. Aslında trileçe  en önemli özelliği kaliteli sütle yapılmış olması mesela dışarda dilimi 15-20 tl satılanların özelliği manda sütü ile yapılmış olması tadında gerçekden farklılık oluyor. Tabi ben manada sütü bulamadım ama sizde malzemeleri alırken süte dikkat edip tam yağlı ve kaliteli marka bir süt almaya dikkat edin derim hata sütçünüz varsa o sütle dahada süper olur. 

Tiralce


Trileçe 

(12-14 dilim ikram edilebilir)


Kek malzemesi: 6 orta boy yumurta, 1 su bardak şeker, 1 su bardak un ve  1 su bardağıda yarısından biraz fazla yani 3/4 un (toplamda 2 bardağa yakın un),  yarım su bardağı irmik, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya şekeri. 

Şerbeti malzemesi: 3,8 bardak süt ( 3 tam su bardaği süt artı 1 su bardağının yarısından biraz fazla süt), 3 kaşık şeker, 1 paket vanilya şekeri, 1 kutu  krema. 

Üst kat sosu: 1 paket kremşanti, 1 bardak Süt. 

Kramel Sos malzemesi: 1 çay bardağı şeker, 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı su,  1 yemek kaşığı silme nişasta, 1 yemek kaşığı silme tereyağı. 

Kekin yapılışı: yumurtalar şekerle ve irmik ile iyice çırpılır şekerler eriyip köpük gibi kıvam alana kadar. Un, kabartma tozu, vanilya eklenir iyice karıştırıp önceden hazırlayıp yağlayıp un serptiğimiz orta boy kare veya dikdörtgen bir borcama karışım dökülür eşit miktarda yayılır. Fırını önce 180-200 derecede 5-10 dk pişirdikden sonra 170 dereceye alıp altı üstü iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarınca 5 dk sonra hafif ılıyınca hemen spatula ile kekin altının üstüne getiriyoruz yani
taban kısmı üste gelecek şekilde keki çeviriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. 


trileçe

Şerbetin yapılışı: 3 su bardağı süte krema, 3 kaşık şekeri ve vanilya şekerini katıp iyice karıştırıyoruz. 


trilece nasıl yapılır


Kek soğuduğunda daha doğrusu borcam tamamen soğumadan hemen önce çok hafif ılık iken ama kesinlikle sıcak değilken el yakmıcak keki elediğimizde çok hafif bi ılıklık olunca  kekin her yerine önce çatal batırıp sosu döküp kekimizi buzdolabına kaldırıp 2-3 saat bekletiyoruz. Çatalı batırma sebebi şerbeti daha iyi çekmesi için. 

Üst kat sosu: 1 paket krem şanti 1 bardak sütle hazırlayıp kek dinlenirken krem şantiyide buzdolapda dinlendirmeye bırakıyoruz. 

Kramel Sos: Kek ve krem şantiyi buzdolaba dinlenmeye bırakınca 


hemen 1 çay bardağı şekeri tavaya alıyoruz kaşıkla karıştırmadan sürekli tavayı salıyarak karamel rengi alana kadar şekeri kramelize ediyoruz. Karamelin rengi iyice koyu olsun çünkü süt katınca rengi açılıyor. Şeker erirken 1 bardak süt ve 1 çay bardağı suya 1 silme yemek kaşığı nişastayı bir kapda karıştırıp nişastayı açıyoruz. Şeker istenilen renge gelince 1 kaşık tereyağını ilave edıyoruz birden hızlıca erir şeker topaklana bilir korkmayın normal bu kaşıkla hızlıca karıştırın bu arada tereyağı tamamen eriyince sütlü nişastalı karışımı ilave edip hızlıca karıştırıyoruz şeker bianda bütünleşir hiç korkmayın hızlıca karıştırıp ocağın altını kısın şeker tamamen eriyip özleştiğinde ocağı kapatın ve soğuyana kadar arasıra karıştırıp soğutun. 




Bütün malzemeler 2-3 saat sonra dinlenip buz gibi olduğunda kremşantiyi kekin üzerine eşit miktarda yayın isterseniz bir parça krem şanti ayırıp üzerine ebruli gibi süsleyebilirsiniz ben ayırmıyorum. Krem şantiyide sürüp misafirlere ikram edeceğiniz saate kadar gene buz dolapdada dinlendirip tam kesip servisedeceğiniZ zaman kramel sosu döküyoruz sos gözünüze bu nasıl yayılcak gibi katı veya sıvı gibi gelebilir kremşanti buzdolapda biraz dinlenince gayet iyi bi şekilde kramel sos sürülüyor. Ben bi kurdan yardımı ile hafifce öne yukardan asagı cizgiler sonra sağdan sola cizgiler yapıp krem şanti ile kramel sosa hafif desen veriyorum. 

Dilimleyip kare şeklinde ikram ediliyor afiyet olsun. Deneyenlerin Yorumlarınızı beklerim. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

bir hesabınız olmasa da Anonim olarak fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yorumunuz için Teşekkür ederim.